Culinair

Piemonte is de leider van de Italiaanse keuken, de regionale culinaire traditie biedt onbeperkte mogelijkheden voor fijnproevers om te beginnen met haar witte truffels, chocolade, hazelnoten, rijst, Castelmagno en Gorgonzola kazen en, ten slotte maar niet het minst, de wijnen.

Piemontesi en hun keuken

Piëmonte kan getypeerd worden als het Bourgondië van Italië. De Piemontesi houden van heerlijk eten, begeleid door een goed glas wijn. De regio brengt de mooiste wijnen van Italië voort, zoals de beroemde Barolo en Barbaresco, maar ook de Asti Spumante of Moscato d'Asti. 

Elk gebied van de regio heeft zo zijn eigen palet van smaken. Het menu is eindeloos, maar enkele voorbeelden zijn Costigliole d'Asti en Carmagnola paprika, Cervere prei, Ivrea uien, Santena asperges, Nizza Monferrato kardoen, lam en kalfsvlees, tultei en fondue, rhum chocolade van Cuneo, krumiri koekjes uit Casale, hazelnoot chocolade crème en Nutella van Alba en tot slot bônet, een dessert gemaakt met amandel koekjes, cacao, eieren, melk en suiker ideaal met een glas Passito wijn. De culinaire traditie van Piemonte biedt onbeperkte mogelijkheden voor fijnproevers. Het is dan ook geen toeval 

dat in deze regio (Bra) de wereldwijde Slow Food beweging is ontstaan en de Universiteit van gastronomische wetenschap hier haar thuisbasis heeft.

 

 

 

Compilatie van een zondagse lunch bij Trattoria Da Lele in Murazzano

  

Foto van Studio Ravenest

Slow food

De Slow Food beweging is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor lekker genieten van puur en eerlijk eten. Eten van gezonde voeding, in de gastronomische traditie van de streek, op basis van lokale producten, ambachtelijke productiemethoden en met behoudt van traditionele recepten.

Wijn

52.000 hectaren met wijngaarden op de hellingen van Piemonte produceren de wijnen die deze regio wereldberoemd hebben gemaakt. Grote witte en rode wijnen zoals Nebbiolo, Dolcetto, Gavi, Barbera en Asti Spumante waarvan elk jaar wereldwijd miljoenen flessen worden verkocht. Twee van de meest prestigieuze van deze wijnen, Barolo en Barbaresco, zijn internationale symbolen en niet alleen van deze regio, maar van Italië in zijn geheel.

 

De gastronomie is een van de prachtige aspecten van Piemonte. Kom om te ontdekken, te beleven en te proeven!