Biella (BI)

De pracht van de pioenrozen in bloei in de botanische tuin van Oropa aan het begin van mei markeert het overlopen van tijd. Zilveren sparren, rododendrons en hortensias 

voegen kleur toe aan het Oasi Zegna, ideaal voor lange mountainbike tochten en het zoeken van paddestoelen vanaf midden augustus tot aan het einde van september.

De provincie Biella  behoort tot de jongste van de Italiaanse provincies. Pas in 1992 maakte ze zich los van de provincie Vercelli waarmee de grens in het noorden, oosten en zuiden wordt gevormd.  Met haar grootte van nog geen 1000 vierkante kilometer is Biella de op twee na kleinste provincie van Italië.

Biella is gelegen in de Vooralpen. Het zuidelijkste deel is heuvelachtig en dichtbevolkt. Naast de hoofdstad Biella liggen hier tientallen kleine plaatsen. Het gebied is sterk geïndustrialiseerd. Biella wordt ook wel het "Manchester van Italië" genoemd, er is vooral veel textielindustrie gevestigd. In het noordelijkste deel van de provincie liggen de toppen van de Biellese Vooralpen die tot een hoogte van 2500 meter reiken.

Kleine opsomming van wat deze provincie te bieden heeft:
* Natuurtours in parken, valleien en kastanjegaarden
* Historisch‐artistieke bestemming
* De zogenoemde "Wol Road" van Biella naar Borgosesia (geschiedenis van de Italiaanse    textielsector)
*  Het Lago di Viverone

Maak jouw eigen website met JouwWeb