Cuneo (CN)

De rest van Italië noemt het de "Alpendivisie", maar in het dialect is het gewoon "La Provincia Granda" (de grote provincie).

Hier kan men de routes volgen van de geur van de witte truffel, de penetrante geur van Castelmagno kaas en de Barolo en Dolcetto wijnen. Deze kruisen de paden van de geschiedenis van het koningshuis van de Savoy (Racconigi en het kasteel van Casotto).

De stad Cuneo is tevens de hoofdstad van de Provincie Cuneo. Elk jaar wordt hier begin november de regionale kaasmarkt gehouden. Ontelbare variëteiten worden daar dan uitgestald. In Cuneo is tevens elke dinsdag de grootste markt van de regio.

Een van de belangrijkste steden van het gebied is Mondovì die is gesplitst in drie zeer verschillende delen: Piazza (neergestreken op Monte di Vico en met de prachtige panoramische Belvedere), Breo (het moderne 

winkelgebied langs de Ellero Beek), en Altipiano (een woonwijk aan de andere kant van de stream). Bezoeken moeten omvatten Francesco Gallo barokke schatten, de middeleeuwse toren en een vuurtoren, die diende als een referentiepunt voor degenen overschrijden van de vallei.

Het natuurpark van Valle Pesio heeft een oneindig aantal natuurwandelingen, als de gebieden rond Frabosa, Limone Piemonte, Prato Nevoso en Artesina. Onder de verborgen schatten zijn de grotten van Bossea, in de ingewanden van de aarde van waar de gezonde wateren van de Lurisia en Garessio veren gush aan de oppervlakte.

Maak jouw eigen website met JouwWeb