Wijn

De wijn uit Piëmont is van hoge kwaliteit en Piëmonte wordt, samen met Toscane beschouwd als de beste wijnstreek in Italië zich uitend in het aantal DOC(G)'s.  Piëmont is vooral bekend om zijn rode wijnen van de Nebbiolodruif. De bekendste daarvan zijn Barolo en Barbaresco. De laatste jaren zijn Barbera en Dolcetto kwalitatief in opkomst. De rode wijn is robuust en de witte intens en geurig. De Langhe is een van de meest beroemde wijngebieden van Italië en de wereld.

De Nebbiolo Druif

De Nebbiolo druif is de koningin onder de druivenrassen. In de Langhe worden al eeuwen Nebbiolo druiven verbouwd en de eerste documenten die getuigen van de aanwezigheid van deze druif in de Piëmonte regio gaat terug tot 1200. Het is zeer waarschijnlijk dat de wijnstok hier in de Langhe werd geboren en na verloop van tijd verspreid werd en vervolgens uitstekende resultaten opleverde met name in Piëmonte en Valtellina, bekend onder de naam Chiavennasca. Het eenvoudigste en puurste product gemaakt van Nebbiolo druiven is de Langhe Nebbiolo DOC, een droge of zoete rode wijn, robuust of levendig, perfect voor elke maaltijd, van aperitief tot kaas.

Barolo

De Barolo wijn is de koning van de wijnen. De meest populaire wijn van het district is zeker de Barolo DOCG, verkregen door de bereiding van Nebbiolo druiven en een rijping van ten minste drie jaar, waarvan twee jaar in eiken- of kastanje houten vaten. De term ‘riserva’ markeert dat de wijn gedurende ten minste vijf jaar heeft gerijpt. De wijn is rood met oranje reflecties als gevolg van de veroudering in het hout, is warm en persistent in de mond en begeleidt elegant de robuuste (hoofd)gerechten van de Langhe. De reputatie van deze wijn is verbonden aan een belangrijke naam uit de negentiende eeuw: de Falletti-familie die verschillende eigendommen in Barolo bezat en na de dood van de markies, het land doorgaven aan zijn vrouw Julia Colbert, die Louis Oudart inhuurde, een uitstekende Franse oenoloog, die de Barolo lijnde aan de grote Franse wijnen uit die tijd, droog en stevig. De roem van de Barolo groeide zozeer geïntrigeerd door koning Carlo Alberto van Savoye, dat de markiezin vervolgens 325 wagons elk met een vat Barolo naar Turijn verzond, één voor elke dag van het jaar met uitzondering van de 40 dagen vasten. De liefde voor de wijn van Langa heeft ervoor gezorgd dat de koning land verwierf op het grondgebied om de gewaardeerde wijn te produceren. Op hetzelfde moment ervoer graaf Camillo Benso di Cavour de wijnbouwmethode van oenoloog Oudart. De wijn die we hedendaags kennen ontstond in de negentiende eeuw, hoewel we moesten wachten tot de tweede helft van de vorige eeuw op een kwaliteitsproduct dat zich op grote hoeveelheden kon richten.

Barbaresco

Uit pure Nebbiolo druiven en na rijping voor ten minste twee jaar in eiken- of kastanje houten vaten ontstaat de Barbaresco DOCG, een van de grote Italiaanse rode wijnen samen met de Barolo en Brunello di Montalcino. De eerste fles wijn die de naam Barbaresco droeg op het etiket dateert uit 1870, maar het echte verhaal van de Barbaresco begint in 1894, toen de directeur van de school voor oenologie van Alba, Domizio Cavazza, het kasteel en de wijngaarden van Barbaresco kocht, richtte hij de wijnkelders van Barbaresco op en creëert een nobele wijn en besloot dat de wijn zijn oudere broer niet hoeft te benijden. Rode en oranje reflecterend met een elegante en kruidige smaak, begeleidt de Barbaresco met gemak vleeswaren en lokale kazen.

Dogliani (Dolcetto)

De Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif. Deze druif is kenmerkend voor Noord-Italië en met name voor Piëmonte en de Langhe. Deze druif geeft een droge rode wijn die jong gedronken wordt. Een wijn met een relatief lage zuurgraad, zachte tannines, terwijl het aroma's geeft van veel zwart fruit, koffie en zeker ook een hint van viooltjes. De wijn vormt een goede combinatie met pasta en tomatensaus, lam en harde oude kazen zoals Pecorino. In Ligurië, waar deze druif beter bekend is als "Ormeasco", vinden we de druif die veel minder fruit in zijn aroma heeft en veel aardser is in de smaak. Er zijn in Piëmont meerdere DOC(G)'s waar de Dolcetto de belangrijkste druif is. Dit zijn Alba, Asti, Acqui, de Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d'Alba en Dogliani.

De witte wijnen van de Langhe

Onder de stevige witte wijnen die je kunt proeven in het gebied, raden we de Langhe Arneis DOC aan, neef van de meer bekende Roero Arneis DOCG. De druif Arneis is ontstaan in de omgeving van Roero en het bewijs van de eerste wijn hieruit verkregen gaat terug tot de vijftiende eeuw. In de achttiende eeuw produceert de hele Roero de Arneis, maar als een zoete wijn, naar de smaak van die tijd. De Arneis wijn zoals wij die vandaag de dag kennen is droog, fris en delicaat en bestaat slechts een paar decennia om te voldoen aan een nieuwe eis van de wijnmarkt. Van Pinot Noir en Chardonnay Langhe krijgen we een goede mousserende wijn. De vinificatiemethode is klassiek met een tweede (her)gisting in de fles, en de wijn draagt de naam Alta Langa DOCG.

Dessertwijnen

Er zijn drie dessertwijnen geproduceerd in Langa: Moscato D'Asti DOCG, een witte aromatische frisse en mousserende wijn typerend voor het nabijgelegen Monferrato.
Geproduceerd met eveneens uitstekende resultaten, Barolo chinato DOCG, een Barolo wijn gearomatiseerd met kinine, waarvan het recept verschilt van huis tot huis en angstvallig wordt bewaakt door elke fabrikant. De Loazzolo DOC is een zoete dessertwijn gemaakt van Moscato druiven verbouwd op slechts drie hectare grond op zonnige heuvels die gekozen zijn voor de teelt van fruit van topkwaliteit. De geoogste druiven worden op rekken gedroogd, zijn gevinifieerd (gegist) om een zoete witgouden wijn te produceren die warm en geurig is van smaak. De productspecificatie behoudt een rijping van ten minste twee jaar, inclusief zes maanden in kleine eiken vaten van maximaal 250 liter inhoud.

Bron: InfoPiemonte.eu