Historie

De rijke geschiedenis van Piëmonte herbergt een schat aan zowel artistiek als architectonisch erfgoed.

De geschiedenis van Piëmont begint met de val van het Romeinse Rijk toen de Romeinen zich uit het gebied terugtrokken. Bij de grote volksverhuizing werd het vruchtbare gebied meermaals door rondtrekkende volken geplunderd. In de loop der tijd onderwierp het Huis van Savoye de markizaten van Piëmont. Frankrijk en het huis van Habsburg hebben veel om het gebied gestreden.

In 1718 verenigden de Savoyaarden Piëmont en Sardinië en de Habsburgse keizer schonk hen de koningstitel (Koninkrijk Sardinië). Vanaf 1847 werden de opstanden tegen de Oostenrijkse overheersing in Noord-Italië talrijker en in 1859 wisten de Piëmontezen en de Fransen hen verpletterend te verslaan in de slag bij Solferino. Minister-presidentCavour nam de leiding in de strijd om onafhankelijkheid en eenheid van Italië. In 1861 werd de Savoyaard Victor Emanuel II tot koning van het verenigde Koninkrijk Italië gekroond. Sindsdien is Piëmont Italiaans gebied.

In 1946 werd in Italië de republiek uitgeroepen en het huis van Savoye kwam dus niet meer aan de macht. Tot voor kort was het hen zelfs verboden zich op Italiaanse grond te begeven. In 1969 vonden in Turijn bloedige arbeidersopstanden plaats en daaruit ontstond de terreurgroep de Rode Brigades. Tot in de jaren '80 werden door deze groep politieke aanslagen gepleegd. Sinds 1992 is er een nieuwe onafhankelijkheidsbeweging, de Lega Nord, met Piëmont als centrum. De Lega Nord streeft naar afscheiding van Noord-Italië van het arme Zuid-Italië.
 
De kostbaarste schatten van Piëmont komen uit het barokke tijdperk zoals de paleizen van de Savoye dynastie, maar ook de kerken, woningen en pleinen ontworpen door onder andere Filippo Juvarra, Guarino Guarini, Ascanio Vitozzi en Carlo di Castellamonte. Van Palazzo Carignano tot de basiliek van Superga, de hele regio is bezaaid met zeventiende eeuwse juwelen. Prachtige voorbeelden van de barokke architectuur zijn de koninklijke paleizen waaronder Reggia di VenariaPalazzina di Stupinigi, het Koninklijk Paleis en de kastelen van Moncalieri en Racconigi. Deze zomerresidenties en jachtkastelen zijn uitzonderlijke voorbeelden van pracht en rijkdom en werden in 1997 door UNESCO onderscheiden als World Heritage Sites. Ook werd deze onderscheiding toegekend aan de architecturale waarde van zeven van de twaalfSacri Monti in Piëmont. Deze Heilige Bergen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijke bedevaartsoordenSacra di San Michele is een van de religieuze monumenten die Piëmont het beste symboliseren. Het is een Romaans complex van bijzonder architectonische waarde en gebouwd tussen 983 en 987. Het herbergt belangrijke heilige beelden zoals fresco's op de muren en beeldhouwwerken in kapitelen, pilaren en portalen. Een ander beroemd bouwwerk is het heiligdom van Vicoforte in Cuneo met de grootste elliptische koepel van Europa.

Het architectonische erfgoed wordt ondersteund door een rijkdom aan musea. Het eeuwenland bewind van het Huis van Savoye heeft het land verrijkt met unieke collecties en meesterwerken. Het onlangs gerenoveerde Egyptisch Museum in Turijn is na het Museum der Egyptische oudheden in Cairo het belangrijkste museum ter wereld over het oude Egypte.

Bron: Wikipedia en InfoPiemonte.eu